Wat is de Avond4daagse?

Wat is de Avond4daagse?

De Avond4daagse is:

  • 4 avonden in beweging zijn
  • 4 dagen plezier maken met vriendjes en vriendinnetjes
  • misschien wel je allereerste medaille
  • een onvergetelijke herinnering

In heel Nederland zijn er jaarlijks 600 Avond4daagsen die bij Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) zijn aangesloten. Van Noord-Groningen tot Zuid-Limburg en van de Randstad tot de Achterhoek. Er is dus altijd wel een Avond4daagse bij jou in de buurt. Tijdens de Avond4daagse kun je vier avonden wandelen. Je kunt meestal kiezen uit 5 of 10 kilometer per dag. De eerste Avond4daagsen zijn al in april. De laatste Avond4daagse van het jaar is in september.

Nieuw: de Home Edition

In 2020 kon de reguliere Avond4daagse niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Omdat een jaar zonder Avond4daagse natuurlijk ondenkbaar is, introduceerden wij de Avond4daagse - Home Edition. De digitale variant die het mogelijk maakt op je eigen moment vanaf je eigen startlocatie (je huis?) je eigen route te lopen. Volledig coronaproof, maar wel met als beloning de officiële Avond4daagse medaille! Lees hier meer over de Avond4daagse - Home Edition.

Nederlandse traditie

De Avond4daagse is een niet meer weg te denken traditie in Nederland. Kinderen, hun ouders, opa’s en oma’s: inmiddels zijn al drie generaties opgegroeid met de Avond4daagse. Vaak is de Avond4daagse-medaille de allereerste medaille die je in je leven krijgt. De Avond4daagse zorgt niet voor niets voor onvergetelijke herinneringen.  


De allereerste Avond4daagse 

Wist je dat de allereerste Avond4daagse al in 1940 werd gehouden? In het Gooi werd toen voor het eerst een wandelvierdaagse in de avonduren georganiseerd. Omdat het tijdens de oorlog was verboden om overdag wandeltochten te organiseren, werd er besloten om ’s avonds te wandelen. Na de oorlog gingen ook andere plaatsen Avond4daagsen organiseren. Een traditie was geboren. Eerst liepen vooral volwassenen de Avond4daagse, maar vanaf 1980 gingen steeds meer scholen meedoen. Tegenwoordig is de Avond4daagse echt een kinderfeest. Veel kinderen lopen met hun school of klas.