Organiseer jij een Schone Avond4daagse?

Schone Avond4daagse

Avond4daagse en NederlandSchoon werken met elkaar samen. Het doel? Kinderen en hun ouders bewust maken van (zwerf)afval, zodat zij hun eigen afval onderweg niet laten vallen, maar verzamelen in zakken en bakken. Doe jij met jouw Avond4daagse mee? Hieronder vind je de meest gestelde vragen en antwoorden over de Schone Avond4daagse. 

Waarom een schone Avond4daagse? 

Het lijkt zo vanzelfsprekend: afval gooi je in de afvalbak en laat je niet achter op straat of in de natuur. Toch kampen we met zwerfafval en staat dit in de irritatie top-3. Bovendien is het slecht voor milieu, mens en dier. Om zwerfafval te voorkomen, moet je het aanpakken. Dit is de reden dat Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NederlandSchoon al een paar jaar samenwerken. De Avond4daagse = een schoon feestje! 

Hoe organiseer je zo’n schoon feestje?  

Het organiseren van een Avond4daagse is een flinke klus die meestal op de schouders van vrijwilligers rust. Aan allerlei zaken moet gedacht worden, waaronder het afval dat deelnemers kwijt moeten en dat naderhand afgevoerd moet worden. Voldoende afvalbakken plaatsen bij het start- en eindpunt, bij pauzeplekken en langs de route, is dus heel belangrijk. 

Waarom zakjes uitdelen aan de lopers?  

Via NederlandSchoon kunnen wandelorganisaties kleine zakjes ontvangen, die aan groepjes lopers uitgedeeld kunnen worden om het afval dat onderweg ontstaat (klokhuis, bananenschil, blikje of drankpakje, boterhamzakje of snoeppapier, enzovoort) weg te kunnen gooien. Het zakje staat symbool voor het schoonhouden van de route. Het benadrukt de boodschap om zorgvuldig om te gaan met afval. Het laat de lopers even stilstaan bij het probleem van zwerfafval.  

Hoe kan ik deze zakjes krijgen?  

In maart krijgen wandelorganisaties een mail van KWBN om aan te geven dat zij de betreffende zakjes willen ontvangen via NederlandSchoon. De zakjes worden automatisch afgestemd op het aantal lopers. Er geldt: zo lang de voorraad strekt.  

Wat kan ik nog meer doen?  

Geef aan dat jouw Avond4daagse een schone Avond4daagse is. Communiceer de boodschap iedere dag bij het startpunt van de wandelroutes. Maak eventueel gebruik van materiaal uit de webshop van NederlandSchoon. Bijvoorbeeld de Samen houden we het hier schoon-poster die (ook) gratis is te downloaden via deze link.

Waar vind ik meer informatie?  

Er is een handige infographic met checklist. Bekijk deze hier. Of bekijk deze animatie van NederlandSchoon met 7 tips voor een schone Avond4daagse. 

Hoe regel ik (extra) afvalbakken? 

Wij raden aan om samen te werken met de gemeente en/of afvalinzamelaar. Een grondige aanpak benadrukt het belang van het schoonhouden van de routes. En dat is natuurlijk in het voordeel van iedereen.  

 

Bekijk de video van de Schone Avond4daagse

Eén van de Schone Avond4daagsen in Nederland is de Avond4daagse in de wijk Princenhage in Breda. NederlandSchoon bracht vorig jaar een bezoek aan deze Avond4daagse en maakte een sfeerimpressie. Klik hier om de video te bekijken. 

 
Zapp Your Planet: Troeptoer

Dit jaar krijgen we als Avond4daagse en NederlandSchoon versterking van de Zapp Your Planet ‘Troeptoer’ (NPO Zapp/EO). In eerdere edities werd aandacht gevraagd voor bedreigde diersoorten en energiebesparing. Dit jaar is het thema zwerfafval. De Zapp Your Planet Troeptoer trekt deze zomer met de speciale Troeptruck het land in om kinderen bewust te maken van dit probleem. Daarbij bezoekt Zapp Your Planet verschillende schone Avond4daagsen. Overal waar het programma komt, wordt er opgeruimd en wordt hier een feestje van gemaakt. Uiteraard doet Zapp Your Planet hier verslag van op social media en TV. Doen jullie mee aan de schone Avond4daagse, meld je actie aan via troeptoer@eo.nl! Dan komt de Troeptoer misschien wel bij jullie Avond4daagse langs. Kijk op zappyourplanet.nl voor meer informatie of kijk op de Instagram-pagina van Zapp Your Planet.

 

Voor Scholen

Wil jij je als school ook inzetten voor de Schone Avond4daagse? Op www.schoneavond4daagse.nl vind je inspiratie, zoals een quiz, lied en een flyer voor ouders.