Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Storm, onweer en regen

Natuurlijk hopen we op mooi weer tijdens de Avond4daagse, maar helaas kan het in de lente ook weleens onweren en stormen. Houd daarom altijd de weersverwachting in de gaten voordat je op pad gaat. Hieronder nog wat tips over hoe om te gaan met de verschillende weersomstandigheden.

Regenboog

Storm

Storm is over het algemeen redelijk goed vooraf te voorspellen. Waait het te hard, dan zullen er maatregelen genomen worden door de lokale Avond4daagse organisatie. Veiligheid gaat boven alles. Houd dus altijd de berichtgeving van jouw lokale Avond4daagse organisatie in de gaten.

Regen

Regent het, houd daar dan rekening mee met je kleding. Draag een regenpak of een poncho. Neem geen paraplu mee, dat is niet fijn voor de andere deelnemers. Bovendien kun je kramp krijgen in je arm als je een paraplu lang vast moet houden.

Check op een weer-app hoe lang de bui ongeveer duurt. Is dat kort, kijk dan of je even ergens kunt schuilen.

Heb je een rugzak? Neem dan wat extra kleren en sokken mee. Ben je erg nat, dan kun je onderweg iets droogs aantrekken. Tip: bewaar die kleren in een plastic zak zodat ze niet nat worden. Ook handig om je natte spullen in te doen na het omkleden.

Onweer

Bij heftig onweer zal de lokale Avond4daagse organisatie maatregelen nemen. Wordt er onweer voorspeld, check dan altijd voor vertrek de berichtgeving van jouw lokale Avond4daagse organisatie.

Word je onderweg overvallen door onweer, neem dan de volgende tips in acht:

  • Bij naderend onweer kun je het beste ergens naar binnen gaan en daar wachten tot de bui over is getrokken.

  • Het bos biedt geen bescherming. Schuil nooit onder bomen, een alleenstaande boom, langs een bosrand of in de buurt van een metalen afrastering.

  • Als je geen goede schuilplaats kunt vinden, kun je jezelf het beste zo klein mogelijk maken door op de hurken te gaan zitten met de voeten tegen elkaar. Sla je armen om je benen heen. Op deze manier kan de stroom niet door het lichaam lopen.

  • Ben je met een groep, blijf dan niet bij elkaar maar verspreid de groep en ga gehurkt zitten op de hierboven genoemde manier.

  • Gebruik geen paraplu. Het is beter om jezelf te laten natregenen, dan om de bliksem via de paraplu naar je toe te trekken.

  • Als je een metalen bril of andere metalen voorwerpen draagt, is het raadzaam om je daar tijdens het onweer tijdelijk van te ontdoen.

  • Maak tijdens het onweer geen gebruik van een mobiele telefoon.

Weerbericht

Check voor vertrek altijd even de websites van KNMI, Buienradar en Weeronline voor de weersverwachting. Let daarnaast vooral ook op de berichten van jouw lokale Avond4daagse organisatie. Zij berichten als er vanwege het weer maatregelen genomen moeten worden.