Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Help, een blaar! Dit moet je doen

Blaren kunnen de Avond4daagse-pret flink bederven. Wat moet je doen als je kind een blaar heeft? En hoe voorkom je blaren? Hier lees je handige tips.

Kindervoeten, blaren

Tip 1: Goede schoenen

Blaren ontstaan door wrijving in de schoenen. Zorg er daarom voor dat je kind op schoenen loopt die prettig zitten en de juiste schoenmaat hebben. Zowel te strakke als te losse schoenen kunnen voor blaren zorgen. Test de schoenen voor de Avond4daagse een paar keer uit. Zo weet je of je kind er op kan lopen zonder klachten te krijgen.

Tip 2: Droge schoenen

Een fikse regenbui is natuurlijk niet te voorkomen. Zijn de schoenen nat geworden, laat ze dan meteen na thuiskomst goed drogen. Haal de veters uit de schoenen en stop keukenpapier in de schoenen. Dit neemt het vocht op. Verwissel het keukenpapier een paar keer. Gebruik geen föhn of andere warmtebron, want dit is slecht voor schoenen. 

Tip 3: Goede sokken

Ook goede sokken zijn belangrijk. Sokken nemen onder andere vocht op en daarmee verklein je de kans op blaren. Versleten sokken zijn ruw (vooral bij de hakken), dus laat je kind op sokken lopen die nog van voldoende kwaliteit zijn. Wol is een goed materiaal, want dit neemt het vocht op. Let ook op de lengte van de sok. Enkelsokjes kunnen bij de rand van de schoenen gaan schuren.   

Tip 4: Droge sokken

Laat je kind op droge sokken starten. Trek iedere avond voor de start een paar schone sokken aan.

Heeft je kind toch een blaar? Doe dan het volgende:

  • Probeer de blaar altijd heel te laten. De kans op infecties is dan het kleinst. Maak de blaar en de huid rondom de blaar schoon met water en een zachte zeep. Dep de blaar vervolgens goed droog en plak er een pleister op. De pleister moet groot genoeg zijn om de hele blaar te bedekken.

  • Prik de blaar alleen door als deze echt te dik is om op te lopen. Gebruik dan een steriele blarenprikker. Deze zijn te koop bij de drogist. Vang het vocht op met een gaasje en plak de blaar vervolgens af met een steriel gaasje.

  • Is de blaar kapot gegaan, maak deze dan schoon met jodium op een steriel gaasje (gebruik geen jodium als je kind hier allergisch voor is). Dek de blaar af met een blarenpleister.

  • Heeft je kind een beginnende blaar, plak dan uit voorzorg een blarenpleister op deze plaats. Zo voorkom je dat de huid verder kapot gaat en pijn doet tijdens het lopen.

  • Heeft je kind veel last van de blaar? Trek overdag op school dan schoenen aan die zo min mogelijk pijn veroorzaken, desnoods zachte pantoffels.